logo


Home

Cursus in Amsterdam

Uurtje Tai Chi
voor groepen


Workshop Tai Chi

Privé-les

Personal coachWat is Tai Chi?

Nieuws

Ad Lakerveld

Contact
Tai Chi Ad Lakerveld naamlogoOver Tai Chi


 • Wat is Tai Chi?

 • Wat gebeurt er in de les?

 • Effecten van Tai chi beoefening

 • De vorm

 • Pushing hands

 • Tai Chi en lichamelijke klachten

 • Veel gestelde vragen


  Wat is Tai Chi?

  Tai Chi is vechtkunst, gezondheidsoefening en weg tot levenskunst. Het heeft zijn oorspong in China. Het bijzondere van de Tai Chi vechtkunst is het luisteren naar de tegenstander en het gebruik maken van de veerkracht van het eigen lichaam.
  Belangrijk daarvoor is ontspanning binnen een goede lichaamshouding.
  Het beoefenen van Tai Chi heeft gunstige effecten voor de gezondheid, het welbevinden en het persoonlijk functioneren. Het brengt je dichter bij jezelf en meer in balans. Onderdelen van de Tai Chi - beoefening zijn de vorm, pushing hands, en begeleidende oefeningen. De begeleidende oefeningen worden ook wel Chi Kung of Qi Gong genoemd.


  Tai Chi wordt wel geschreven als Tai Chi Chuan, Taijiquan of T'ai-Chi Ch'uan

  top

  Wat gebeurt er in de les?

  In de lessen beginnen we met oefeningen om los te komen en bewust te worden. We leren onderdelen van de vorm. We doen oefeningen waarin aspecten uit de vorm centraal staan, zoals ontspanning, lichaamshouding, concentratie, energiestromen. We integreren het geleerde in de vorm. Behalve de solovorm kent Tai Chi ook oefeningen voor twee, de pushing-hands. Ook daar besteden we in de les aandacht aan. Het motto is: Tai Chi doen en begrijpen.

  De manier van lesgeven is erop gericht dat ieder binnen een prettige en leerzame sfeer toekomt aan de punten waar het om draait. Ieder leert het beste op de grens van wat je weet/kunt en wat je niet weet/kunt. Forceren is uit den boze. Levenswijsheid en humor helpen om er levenskunst van te maken. In de beginles leer je de vorm tot cross-hands, en daar mag je rustig een paar jaar over doen, zie daarvoor ook ->Tai Chi vorm

  Zelf thuis oefenen, je even losmaken uit de stroom van de gebeurtenissen, en oefenen met de zaken die in de les aan de orde komen geven je rust en nieuwe energie in het dagelijks leven. Het is een manier om jezelf te leren kennen en dicht bij jezelf te blijven.
  Hier zijn oefeningen die je kunt doen, en die ook regelmatig in de les terugkeren. ->Oefeningen

  top

  Effecten van Tai Chi beoefening

  - Toename van lichaamsbewustzijn.
  Je gaat beter voelen wat er zich in je lichaam afspeelt op het gebied van spanning, ontspanning en energie. Je wordt gevoeliger voor signalen, waardoor je eerder een ergonomisch gunstige houding opzoekt.

  - Verbetering van de circulatie.
  Gespannen spieren werken blokkerend op de bloeddoorstroming. Door elkaar tegenwerkende spieren (antagonisten) te ontspannen komt er betere doorbloeding van het hele lichaam. Ook functioneert het lichaam meer als een geheel. Hierdoor wordt een grote weerstand tegen ziektes opgebouwd.

  - Stevig staan.
  Dit vergroot het gevoel van zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Stevig staan is niet hard en onbeweeglijk, het is juist een ontspannen contact met de aarde, zoals een peuter staat, of een poes.

  - Coördinatie en balans.
  Dit maakt je optreden effectiever. Je zit beter in je lijf. Activiteiten waarbij je je lichaam gebruikt gaan je beter af, zoals fietsen, dansen, golfen, schaatsen etc.

  - Sensitiviteit
  Met name bij push hands ontwikkel je gevoeligheid voor het krachtenveld en de energieverdeling van de ander.

  - Ontspanning.
  Heeft veel gunstige gevolgen zoals meer plezier, het bewaren van het overzicht, voorkomen van onnodige conflicten en het openen van spirituele dimensies.

  top

  De vorm

  De vorm is een serie van bewegingen, die doorgaans langzaam worden uitgevoerd. Het bevat de verschillende toepassingsmogelijkheden voor gebruik van interne energie in de vechtkunst. De gunstige werking op lichaam en geest was oorspronkelijk bijeffect, en is steeds vaker doel op zich.Wij beoefenen de Yang-stijl, en daarbinnen de korte vorm van Cheng-Man-Ching. Het is de vorm die in Nederland het meest wordt beoefend.
  Zie ook ->Tai Chi vorm

  top

  Pushing hands

  Pushing hands is een oefening met zijn tweeën. Het doel kan zijn elkaar uit balans te brengen, dat betekent dat je leert aanvoelen hoe dat met de minst mogelijke moeite kan, maar ook om zelf in balans te blijven, wat er ook gebeurt. Het hogere doel is te oefenen met ontspanning, luisteren en interne energie. In pushing hands worden lichaamshouding en ontspanning op de proef gesteld. Het wordt voelbaar en zichtbaar als dit niet helemaal klopt.

  top

  Zie ook
 • Tai Chi bij lichamelijke klachten

  Veel gestelde vragen

  Hoe kun je nu ooit met die langzame zachte bewegingen vechten?
  In de praktijk van het gevecht gaat het om de wijze waarop je reageert. Die reactiewijze leer je langzaam aan. Zoals een musicus een snelle passage langzaam en zorgvuldig instudeert, om dan pas het tempo op te voeren, zo wordt het lichaam in de langzame bewegingen, waarin je alles kunt voelen, vertrouwd gemaakt met een manier van reageren.

  Is het iets voor een bepaalde leeftijd of beroepsgroep?
  De groepen zijn gemêleerd zowel wat leeftijd, geslacht als wat beroep betreft. Er is de laatste jaren een sterke toename van twintigers en dertigers. Mannen en vrouwen. Diverse beroepsgroepen: onderwijs, taxichauffeur, beroepsmusicus, I.T.-sector, advocaat, student, meubelmaker, croupier, dierenarts, ambtenaar, kunstschilder, fysiotherapeut, danser, om maar een paar te noemen. Over het algemeen blijven die mensen doorgaan met Tai Chi, die graag iets willen leren, en daar moeite voor willen doen.

  Geeft u ook de authentieke Yang stijl?
  Tai Chi wordt overgedragen van leraar op leerling. Onderwijl worden sommige aspecten benadrukt of toegevoegd, soms ten koste van andere. Voor de een staan de vechttoepassingen (applicaties) centraal, waar de ander meer de nadruk legt op het esthetische, meditatieve, rituele en/of gezondheidsaspect. Er zijn veel verschillende stijlen en vormen. Je kunt het vergelijken met een taal met diverse dialecten, door de een gebruikt als technische taal en door de ander voor poëzie. Spreekt iemand van ons authentiek nederlands?
  Tai Chi komt voort uit de sterke familiecultuur, waarin de neiging bestaat zichzelf af te grenzen ten opzichte van andere families, en de suggestie te wekken van beter dan anderen te zijn. We zien dit terug in de verschillende organisaties die in nederland actief zijn. De Stichting Taijiquan Nederland is een eigentijdse organisatie die de uitwisseling bevordert tussen leerlingen en leraren van diverse pluimage.

  Is er bepaalde kleding vereist?
  Schoenen met platte zolen of op sokken. Verder is het prettig als kleding de bewegingen mogelijk maakt. Aangezien je ook in werkkleding ontspannen in je lijf mag zitten, is het helemaal niet gek om in je werkkostuum op les te komen. Het is niet nodig om na afloop te douchen.

  top